3 tips til smart bruk av dine feriepenger

Juni er måneden mange av oss har ventet på: feriepengene er på vei inn på konto. Har du fått igjen på skatten og får feriepenger lønner det seg å bruke disse ekstra smart slik at man kan se de vare lenger og vokse! 💸

Feriepenger

For de av oss som får feriepenger så vil pengene vanligvis mottas ved siste lønningsdag før ferien. Det er enkelt å bruke opp penger når det føles litt ut som man har vunnet i lotto, men det smarteste man gjør er å legge en plan for hvordan man skal bruke pengene best mulig.

Av Nora Staff, Content & Community Manager i Monner | Publisert 20.06.2019

I denne bloggposten får du 3 tips til hvordan man best mulig kan bruke feriepenger (og skattepenger!) slik at man kan se pengene sine vokse! 🚀

  1. Betal gjeld! 💳
  2. Opprett en bufferkonto! 💸
  3. Sett av penger til sparing og investering! 🤑

Feriepenger

Formålet med ferieloven er å beskytte arbeidstakere og sikre årlig fri og feriepenger. Feriepenger utgjør mellom 10,2 – 14,3% av feriepengegrunnlaget ditt – men hvordan akkurat din avtale ser ut og hvor mye du får utbetalt vil variere ut ifra tariffavtale og alder.

Hvordan bruke feriepengene dine smart

For de heldige av oss som får skattepenger og feriepenger, så er det lett å bruke pengene på forbruk. Det er tross alt penger man har jobbet for som det nå føles ut som man har vunnet i lotto. Det lønner seg derfor å sette opp en plan for hvordan man skal bruke de ekstra pengene. Da finner man enkelt ut av hvor mye av pengene du må eller ønsker å bruke, og hvor mye du kan sette av til sparing.

Feriepenger

Invester i lån til bedrifter du tror på

Monner tilbyr finansielle tjenester i form av lånebasert- og aksjebasert crowdfunding. Man kan investere i lån til oppstartsbedrifter i Norge via monner.no og ta del i veksten til gründere og bedrifter man ønsker å støtte. Investeringsmulighetene Monner tilbyr er alt fra eiendomslån til finansiering av kaffebarer. Før man investerer i bedriftslån bør man sikre at man har slettet eventuell forbruksgjeld og at man har en buffer. Du kan lese mer om smarte måter å bruke feriepenger på lengre ned i artikkelen! 💁🏼‍♀️

feriepenger

3 smarte måter du kan bruke feriepenger på

Dersom du har penger til overs når du har mottatt feriepenger så er dette smarte måter å bruke pengene på.

1. Betal gjeld! 💳

Dersom man har kortsiktig gjeld som forbrukslån eller kredittkortgjeld burde man bruke anledningen til å nedbetale denne gjelden. Ikke bare blir du kvitt gjelden men du kvitter deg med noen bekymringer før ferien også. Faktisk så viste tall fra inkassobyrået Lindorff at nordmenn nedbetalte over kr 680 mill. i inkassogjeld i juni i fjor!

2. Opprett en bufferkonto! 💸

Har du allerede en bufferkonto så fyll på den, hvis du ikke har en bufferkonto så er dette en god anledning til å starte en. Normalt så anbefales det å sette av en sum tilnærmet 2-3 månedslønner. Det viktigste er at man setter av et beløp som gjenspeiler utgiftene sine. En buffer er alltid godt å ha dersom vaskemaskinen plutselig skulle streike.

3. Sett av penger til sparing og investering! 🤑

Dersom du fortsatt har litt penger å rutte med så burde du se på investeringsalternativer som fond, aksjer (unoterte og noterte), lån og sparekonto for å plassere ekstra penger.

Spre risiko

Dersom man allerede har satt av litt penger til sparing og investering er det viktig å huske på å spre risikoen. Dette kan man gjøre ved å investere mindre beløp i flere investeringsalternativer. Dette gjør at man ikke vil tape alle pengene hvis en av investeringene ikke skulle gitt den avkastningen man forventer.

feriepenger

Tips til deg som er under 34 år

Dersom du ikke visste det fra før av: Boligsparing for unge (BSU) er en svært gunstig spareform for deg som er under 34 år! Denne spareformen tilbyr gunstig skattefradrag i gevinst og rente. Det totale sparebeløpet er kr 300 000. Årlig kan du fylle på kr 25 000 og få kr 5000 igjen på skatten neste år.

Er du interessert i et liv uten lån? Her får du Lise bak bloggen Pengesnakk sine tips for å bli kvitt boliglånet raskest mulig.

Det er lov å kose seg litt også 🍹

En av grunnene til at vi mottar feriepenger er jo faktisk for å ha mulighet til å reise på ferie. Du har tross alt jobbet hardt for disse pengene – så det er ikke sånn at vi ikke mener man burde bruke deler av feriepengene til ferien. Vi oppfordrer bare til at man først setter seg ned og lager et ordentlig feriebudsjett slik at man har god oversikt over økonomien.

Feriepenger

Fakta om Monner

Monner er en digital plattform som setter penger i arbeid.

Vi kobler folk som har tilgjengelig kapital, direkte med bedrifter som trenger penger for å vokse.

Monner tilbyr finansiering av både egenkapital og fremmedkapital. På denne måten tilrettelegger vi at investorer kan støtte gründerbedrifter i hele sin vekstreise fra oppstart til og med scale up.

Les mer om Monner.