Disse moms-datoene må din bedrift huske!

Vet du når fristen for mva-meldingen er etter sommeren? Dersom du driver en bedrift som er momspliktig og omsetter for over kr 50 000 i løpet av 12 måneder, så må moms betales inn 6 ganger i året. Det kan være lett å glemme disse forfallstidspunktene og kanskje spesielt over sommeren. Her er en liten oppfrisker slik at du unngår at det legges til renter til merverdiavgiften! ✅

Moms

Som gründerbedrift har man sikkert mye å gjøre og da kan det være lett å glemme viktige datoer som fristene for moms-melding. I denne bloggposten gir vi deg en oversikt over hvilke moms-datoer det er viktig at du som driver bedrift husker. 🗓

Av Nora Staff, Content & Community Manager i Monner | Publisert 29.07.2019

Grunnlaget for moms-avgift

Moms er en avgift som betales til staten ved salg av alle tjenester og varer som inngår i ledd i prosesser som gir en vare merverdi. Bakgrunnen for moms-avgift er den merverdien som blir tilført produktet eller tjenesten på hvert ledd i en distribusjonsprosess eller en produksjonsprosess. Moms kalles ofte mva som er forkortelsen for merverdiavgift.

Moms eller mva er kort fortalt en avgift på omsetning av tjenester og varer din bedrift krever inn fra kundene på vegne av staten.

Dersom ikke merverdiavgiften betales til forfall så vil det legges til renter. Det er også viktig å huske på at man også må levere mva-meldingen for terminer hvor bedriften ikke har omsetning.

moms

6 moms-datoer din bedrift må huske

Slik blir forfallstidspunktene for avgiftspliktige med ordinære 2 måneders terminer:

  1. termin, forfall 10 april
  2. termin, forfall 10 juni
  3. termin, forfall 31 august
  4. termin, forfall 10 oktober
  5. termin, forfall 10 desember
  6. termin, forfall 10 februar

Merk 3. termin som faller den 31 august. Denne fristen kan med andre ord være lett å glemme midt oppe i late sommerdager. 😎

Dersom omsetningen til din bedrift er under kr 1 mill. kan du søke om å betale merverdiavgift én gang i året, fremfor 6 ganger. Dette må søkes om innen 1 februar og da vil fristen for levering av mva-meldingen og betaling finne sted 10 mars. Hvis forfallsdatoen lander på en helgedag så vil fristen forflyttes til nærmeste arbeidsdag, som oftest mandagen etter. Du kan lese mer om rapportering og betaling av merverdiavgift på Altinn sine sider.

Det finnes enkelte tjenester og virksomheter som er unntatt fra merverdiavgiftsloven, mer informasjon finner du her.

Elektronisk innlevering av mva-meldinger

Elektronisk innlevering av moms-meldinger gjør det enkelt å holde oversikt over skjemaer som skal fylles inn og leveres. Skjemaet som skal fylles ut vil du motta i Meldingsboksen din i Altinn, omkring 40 dager før innleveringsfristen.

moms

Har din bedrift behov for finansiering?

Monner henvender seg til små og mellomstore bedrifter som har behov for vekstfinansiering. Her kan du lese 6 grunner til å søke bedriftslån hos oss, og her kan du sjekke hva et lån vil koste samt søke om lån for din bedrift.

Fakta om Monner

Monner er en digital plattform som setter penger i arbeid.

Vi kobler folk som har tilgjengelig kapital, direkte med bedrifter som trenger penger for å vokse.

Monner tilbyr finansiering av både egenkapital og fremmedkapital. På denne måten tilrettelegger vi at investorer kan støtte gründerbedrifter i hele sin vekstreise fra oppstart til og med scale up.

Les mer om Monner.